KREA kéményrendszerek

KREA kémény építése, építési utasítása –
KREA kéményrendszer – Encs

KREA teljesítménynyilatkozat letöltése

 

I. KREA Kémény alap elkészítése:

 1. A tervezett kémény magasságából ki kell számolni a kémény súlyát. 1 m kéményre 250 kg-ot kell számolni.
 2. A köpeny elem méretének és kémény súlyának megfelelő alapot kell készíteni betonból.
 3. A beton alapot vízszigetelő anyaggal kell lefedni.
 4. A kéményben keletkező kondenzvíz elvezetéséhez a csatornarendszerbe kötött vízelvezető csövet kell kiépíteni az elkészült alaphoz.

II. KREA Kémény elemek ragasztása:

1. Könnyűbeton köpeny elemek ragasztásához cementtel erősített falazó habarcsot használjunk, aránylag híg állapotban, hogy a beton pórusait jól kitöltse. Vékony (3-4 mm) vastagságban hordjuk fel a köpeny elemek felső csatlakozó felületére és erre helyezzük rá a következő elemet. A két köpeny elem közül kitüremkedő habarcsot kívül-belül nedves szivaccsal távolítsuk el. Különösen fontos belülről eltávolítani a kitüremkedést, hogy a köpeny és a béléscső közötti rés szabadon maradjon.

2. Samott béléscsöveket csak a termékkel együtt vásárolt saját ragasztójával lehet összeragasztani. A ragasztót a mellékelt használati utasítás szerint kell használni. Fontos, hogy a ragasztó vékonyan (2-3 mm), és a tömörség érdekében egyenletesen legyen felhordva a csatlakozó felületekre. Először vigyük fel a ragasztót a bélés elemek megfelelő felületére – ez a bélés elem alsó végének a külső hornya – majd a ragasztóval megkent elemet helyezzük rá a már helyén lévő elemre. A kitüremkedő ragasztót nedves szivaccsal kívül-belül el kell távolítani.

II. KREA Kémény építés megkezdése:

 1. A kondenzátum elvezető idomot (indító idom) falazó habarccsal a kémény alap közepére ragasztjuk, ügyelve arra, hogy a kondenzvíz kivezető nyílás a kiépített szennyvízcsatorna irányába nézzen.
 2. A kondenzvíz elvezetőre ragasztás nélkül ráhelyezzük az alsó tisztító idomot, ügyelve arra, hogy a külső hornyos vége alul, a belső hornyos vége felül legyen. Ezután az alaphoz képest megmérjük a kondenzvíz kivezető nyílás és a tisztító nyílás helyzetét.
 3. A méréseknek megfelelően kivágjuk a nyílásoknak megfelelő helyet egy köpeny elemen.
 4. A köpeny elemet falazó habarccsal az alaphoz ragasztjuk, ügyelve arra, hogy az indító idom középen legyen és a kivágások is megfelelő irányba legyenek
 5. A tisztító idomot ráragasztjuk az indító idomra.
 6. A következő köpeny elemen is elvégezzük a tisztító nyílás miatt szükséges kivágást, majd hozzáragasztjuk az alsó köpeny elemhez.
 7. A tisztító idomra ráragasztjuk az első béléscsövet, majd a köpeny elem és a béléscső közé 4 db központosító éket szorítunk be.

III. KREA Kémény falazása:

 1. Az első béléscső helyére kerülése után folyamatosan a köpeny elemet, majd béléscsövet ragasztjuk a helyére, azt követően a központosító ékeket helyezünk el.
 2. Minden újabb elem beépítése után ellenőrizni kell: a kémény függőleges nyomvonalának helyességét, nincs-e ragasztóanyag kitüremkedés.

IV. KREA kémény bekötő és felső tisztító idom beépítése:

 1. Az idom terv szerinti helye alatti utolsó köpeny elemet nem tesszük a helyére, az idomot viszont ragasztás nélkül a helyére tesszük. Megmérjük az idom nyílásának pontos helyét a legfelső köpeny elemhez képest.
 2. A soron következő köpenyen kivágjuk az idom nyílásának megfelelő helyet, úgy, hogy oldal irányban 1-1 cm, függőleges irányban alul 2 cm hézag legyen az idom nyílásának külső pereme és a köpeny elem között.
 3. A kivágott köpeny elemet majd a béléscső idomot is a helyére ragasztjuk.
 4. A következő elemen is kivágjuk az idom nyílása miatt szükséges helyet, mindkét oldalt 1-1 cm hézaggal, függőleges irányban felül viszont legalább 4 cm hézag hagyásával.
 5. Az idom nyílása és köpeny elem kivágása közti rést – amink a béléscső hő mozgása miatt szükséges – kőzetgyapottal kell kitölteni.

V. KREA kémény fej kialakítása:

 1. Amikor a külső köpennyel elértük a kívánt építési magasságot, meg kell mérni, hogy a béléscső mennyivel van a legfelső köpeny elem felső vége alatt.
 2. Az utolsó beépítendő béléscsövet olyan rövidre kell vágni, hogy beragasztás után a béléscső felső vége a köpeny elem felső vége alatt legyen 5-6 cm-el
 3. A béléscsőbe becsúsztatjuk a saválló acélból készült kompenzációs közdarabot úgy, hogy annak gallérja a köpeny elemre támaszkodjon.
 4. A beton fedkövet habarccsal rögzítsük a legfelső köpeny elemhez. A kompenzációs közdarab gallér feletti csőszakasza a fedkő nyílásába illeszkedik. A fedkő és a kompenzációs közdarab közti rést, szilikon alapú tömítő ragasztóval ki kell tölteni.
 5. A kémény tetőn kívüli szakaszát fagyálló burkolattal kell ellátni.

VI. KREA kémény befejező munkálatok:

 1. Tisztító ajtók felhelyezése a köpeny elemekre.
 2. Kémény aljának kitisztítása, építési törmelékek eltávolítása.
 3. Kondenzátum elvezető idom bekötése a csatorna rendszerbe.