Fűtéskorszerűsítés

FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS KORSZERŰ HŐTERMELŐKKEL

A fűtési üzemnek az a sajátossága, hogy az év nagy részében nincs szükség a teljes teljesítményre. Az energiahordozók árának növekedése, a gyártók részéről fejlesztéseket eredményezett: létrejöttek az ún. alacsonyhőmérsékletű kazánok, és teret hódít a kondenzációs kazántechnika. Az alacsonyhőmérsékletű kazánok és a kondenzációs kazánok olyan kialakításúak, hogy a kiterheltség csökkenésével nem, vagy csak nagyon kis mértékben csökken a hasznosítási fok, így az éves átlagos hatásfok közel azonos a teljes terheléshez tartozó hatásfok értékkel. Ezt számos technikai újítás teszi lehetővé, ezért ezeknek a hőtermelőknek az ára is magasabb a hagyományos készülékek árainál. Ha azonban utána számolunk, a megtakarítható energiahordozó költségekben ez az árdifferencia néhány év alatt visszatérül.

Fűtéskorszerűsítés

A háztartások által felhasznált energiának akár 80 százalékát is felemésztheti a fűtés és a használati meleg víz előállítása. Hatékony, energiatakarékos berendezések alkalmazásával tehát Ön is jelentős összeget takaríthat meg. Mindemellett a környezet védelméhez is aktívan hozzájárulhat, hiszen a hagyományos energiahordozók használatának csökkentésével a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége is mérséklődik.

Fontos:

A fűtési rendszer szükséges átalakításához elengedhetetlen az előzetesen elvégzett gépészeti tervezés.

Hőszivattyú

A ma elérhető egyik legkorszerűbb fűtési megoldás a hőszivattyú, amely akár teljes mértékben kiválthatja a meglévő fűtési rendszert, így Önnek a gázszámlára a későbbiekben nem lesz gondja. Hatékonyságára jellemző, hogy egy egységnyi befektetett energiából akár 3–5-szörös mennyiség is kinyerhető. Sőt, mivel a működéséhez villamos energia szükséges, napelemes rendszerrel kombinálva teljes egészében megújuló forrásból fedezheti otthona fűtési igényét.

A hőszivattyúk egyes típusai melegvíz-előállításra is alkalmasak, sőt évszaktól függően fűtésre és hűtésre egyaránt megoldást jelenthetnek. Kínálatunkban a legegyszerűbben telepíthető, levegő-víz rendszerű készülékek szerepelnek, amelyek hatásfoka tovább növelhető egy melegvíz-tároló beépítésével. Az ennek köszönhető egyenletesebb működés révén további 15-20 százalék energia is megtakarítható.

Kondenzációs kazán

Abban az esetben is kínálkozik lehetőség a takarékosságra, ha Ön hagyományos fűtési rendszere megtartása mellett dönt – ehhez elegendő meglévő kazánja lecserélése. Az úgynevezett kondenzációs (hőtermelő) kazánok a gázfűtés ma ismert leghatékonyabb és leginkább környezetkímélő módját jelentik.

A kondenzációs kazán legfőbb előnye a rendkívül magas hatásfok. Az akár 100 százalékot is meghaladó érték abból adódik, hogy ezek a modern berendezések nem csupán a gáz elégetéséből nyert hőt, hanem a füstgázból lecsapódó vízgőz hőjét is képesek hasznosítani.

Az új berendezés leggyakrabban a meglévő kazán helyére kerül, így általában jelentősebb átalakítást nem igényel a beszerelése. (Természetesen az égéstermék biztonságos elvezetéséről mindenképpen gondoskodni kell.) Amennyiben Ön korszerű, hatékony, környezetbarát megoldást keres fűtési rendszere korszerűsítésére, a kondenzációs kazán remek választás. Használatával akár 30 százalékkal csökkentheti otthona földgáz-felhasználását.