Fal-, padló-, mennyezetfűtés

Padló, fal, mennyezet fűtés és hűtés
Felület fűtésnek nevezzük a fal-, padló-, és mennyezetfűtési megoldásokat. A felület fűtés egyik előnye a radiátoros vagy konvektoros fűtéshez képest, hogy elegendő alacsonyabb hőfokot biztosítani ugyanazon hőérzet eléréséhez – vagyis a rendszerben keringő víz hőfoka jóval alacsonyabb lehet, mint a radiátoros rendszerekben keringő vízé – így a felület fűtés gazdaságosabb, energiatakarékosabb megoldás.

A felület fűtés rendszerek másik nagy előnye, hogy nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmasak (nyáron a meleg víz helyett hideget keringetünk a csövekben). A klímaberendezésekkel ellentétben, itt nincsenek hideg légáramlatok vagy szálló por, így a huzatra érzékenyeknek és allergiásoknak sem okoz egészségügyi problémákat.

Felület fűtés működése
A felület fűtés működési elve a hősugárzáson alapszik, vagyis a hőt sugárzás formájában adja át a felmelegített felület. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint amikor télen a napsugarak által felmelegített fal mellé állunk a hidegben: a falról visszaverődő hő jól érzékelhető, hőérzetünk máris javul.
A gyakorlatban tehát a felület fűtés a hőérzetet „csapja be”, ezért van az, hogy elegendő alacsonyabb hőmérsékletre fűteni, mint pl. egy radiátoros megoldásnál.

Felület fűtés kiépítése
Miként az összes fűtőrendszernél, a felület fűtés esetén is igaz, hogy szakértelemmel és precízen kell méretezni. Csak körültekintő, átgondolt tervezés révén biztosítható az optimális, költséghatékony működés

RAUTHERM S csővezeték rendszerek felület fűtéshez
A felület fűtés megoldásának egyik kitűnő lehetősége a REHAU RAUTHERM S csővezeték rendszer a jól bevált toldóhüvelyes kötéstechnika alkalmazásával, amely az épületgépészeti rendszerek között egyedülállóan biztonságos. A felület fűtés hőellátásához – hőszivattyú rendszernél – a REHAU hőszivattyú ajánlott.

Padlófűtés:
Ez talán a legelterjedtebb, legnépszerűbb felület fűtés. Padlófűtésnél egy RAUTHERM S csőkígyót fektetünk a padló szintje alá a betonba, ez biztosítja a fűtést. Ennél a felület fűtés formánál a hő forrása közvetlenül a talpa alatt van, így a legnagyobb hidegben sem fog fázni a lába.

Falfűtés
Ennél a felület fűtés formánál kétféle telepítési mód közül választhat.
– száraz fektetés: itt a fal fűtés rendszer legfontosabb része az előre gyártott gipszkarton fűtő-hűtő elem, amelybe már a gyárban beépítik az 1 cm átmérőjű RAUTHERM S csöveket. A felület fűtés kiépítéséhez ezeket a kész elemeket csak össze kell kötni és a falra rögzíteni.
– nedves fektetés: nedves fektetésű felület fűtés esetén a csövek a téglafalra, a vakolat alá kerülnek. Ehhez egy speciális rétegzésű vakolatra van szükség.
A falfűtés ideális kiegészítő lehet padlófűtéshez, de önmagában is kiváló fűtési megoldás. Falfűtés telepítésénél azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy a falak elé állított bútorok, a felfüggesztett képek és faliszőnyegek leárnyékolják valamelyest a hősugárzást, így csökkentik a felület fűtés hatékonyságát.

Mennyezetfűtés
A falfűtéshez hasonlóan, száraz és nedves eljárással is telepíthető felület fűtés.

Lengőpadló fűtés
Padlófűtés tornatermek, sportlétesítmények részére.

Szabadtéri felület fűtés
A szabadtéri felület fűtés leginkább futballpályák, kocsifelhajtók, járdák, repülőgép leszállópályák fagymentesítésére alkalmazható.

Épületszerkezet-temperálás
Épületszerkezet-temperálás, felület fűtésA REHAU épületszerkezet temperálás során a betonfödémbe polietilén csöveket helyezünk, amelyekben nyáron hideg, télen pedig meleg víz kering. A beton hőtani viselkedése és tárolókapacitása ennek a rendszernek a segítségével a régi, vastag falú épületek tulajdonságait szimulálja. Az épületszerkezet temperálás mellett szóló érvek:
– csekély beépítési és üzemeltetési költség,
– egyenletes előremenő vízhőmérséklet,
– alternatív, megújuló energia felhasználásának lehetősége
Főként irodaépületeknél használt megoldás, de alkalmazzák családi házaknál is.

Forrás: www.installbt.hu